top of page

KEMIČNA KASTRACIJA PSA

Updated: Apr 1, 2022

Kemična kastracija psa je dobra alternativa kirurški sterilizaciji psa, za katero se odloča vse več lastnikov psov. Z drugimi besedami jo imenujemo tudi hormonska kastracija. Za razliko od kirurške kastracije, kjer se spolne žleze odstranijo fizično pa se kemična oziroma hormonska kastracija opravlja z vsaditvijo hormonskega implantata. Sam poseg ni zapleten in je za vašega psa popolnoma neboleč, kar pomeni, da lahko poteka brez potrebe po anesteziji. Gre za poseg, ki je podoben čipiranju vašega hišnega ljubljenčka.



Za kemično kastracijo psa se odločajo lastniki, ki ne želijo, da je njihov hišni ljubljenček trajno kastriran. Eden izmed pogostih razlogov za kemično kastracijo psa je tudi preveliko tveganje za operativni poseg oziroma kirurško kastracijo določenih hišnih ljubljenčkov. Poseg je hiter, neboleč, opravimo pa ga lahko kar v ambulanti. Implantat apliciramo direktno v podkožje, učinek pa je enak kot pri kirurški sterilizaciji. Implantat vsebuje hormon, ki zavira nastajanje moškega spolnega hormona – testosterona. Učinek se pojavi v roku nekaj tednov po samem posegu in traja od 6 do 12 mesecev. Ker učinki kemične kastracije po določenem času popustijo, je potrebno poseg ponoviti, ko implantat preneha delovati.


Kdaj se odločiti za kemično kastracijo?

Poglejmo si kdaj je metoda kemične kastracije primerna za vašega psa:

Kadar želite preveriti učinke kastracije pri odpravljanju vedenjskih težav psa in ne želite takoj opraviti trajnega kirurškega posega. Kadar želite le začasno prekiniti spolno obnašanje psa ali doseči začasno neplodnost.



Kadar zaradi zdravljenja določenih bolezni kirurška rešitev ni mogoča ali pa je preveč tvegana. Kadar se iz kakršnihkoli razlogov želite izogniti anesteziji vašega hišnega ljubljenčka. Kadar želite zdraviti hormonsko odvisne vrste raka, kot je na primer rak prostate.


Zakaj se odločiti za kemično kastracijo?


Kemična oziroma hormonska kastracija ima lahko za vašega hišnega ljubljenčka številne koristi. Poleg tega da omogoči začasno neplodnost samcev in reši nekatere vedenjske težave pa poseg nudi tudi številne zdravstvene koristi.

Pomaga lahko pri preprečevanju tumorjev mod in bolezni prostate, prav tako pa zavira potrebo po označevanju (z urinom) in spolnem razburjenju. Pes zaradi manjše sle po spolnosti postane bolj umirjen, kar pa ne pomeni, da bo postal tudi bolj len! Karakter vašega psa bo ostal enak, nekatere hormonske spremembe bodo samo popravile določene vedenjske vzorce – kot so želja po spolnosti, nenehnem uriniranju in označevanju in agresija.


Kemična kastracija psa cena


Cena kemične kastracije psa, torej cena implantata z vstavitvijo znaša približno ½ do ¾ cene kirurškega posega in je odvisna od teže vašega hišnega ljubljenčka.


Teja Rosa, dr.vet.med.


Cene klasičnega kirurškega posega so sledeče:


*do 10kg – 110,00€

*od 10 do 25kg – 150,00€

*od 25 do 40kg – 170,00€

*nad 40kg – 195,00€



Morda vas zanima tudi:


1,273 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page