top of page

REJA PREPELIC

Zakaj pa ne? Prepeličje meso in jajca so visokokakovostna živila, ki so skozi zgodovino veljala celo kot zdravilo. Še posebej prepeličja jajca vsebujejo visoke količine vitaminov, mineralov in mikroelementov. V primerjavi s kokošjimi jajci vsebujejo kar petkrat več fosforja, sedemkrat več železa in desetkrat več vitaminov. So prave male energijske bombice, ki po drugi strani vsebujejo le 15 kalorij. Sveža jajca prepelic so zelo dobrodošlo živilo v prehrani ljudi z zdravim življenjskim slogom. So nepogrešljiv vir bistvenih snovi za zdravje, kot so kalcij, fosfor, lizin, železo, B-kompleks in A-vitamini.


Za rejo so najbolj primerne japonske prepelice, obstaja pa še veliko drugih vrst prepelic, ki so bolj pogosta izbira rejcev okrasne perutnine. To so majhne ptice, ki spadajo v družino fazanov. So precej nezahtevne in na bolezni zelo odporne ptice. Občutljive so na nizke temperature. Letno nesejo 250 do 360 jajc, težkih 10 do 15 g, vendar so skozi čas izgubile valilni nagon, zato mladiče valijo v inkubatorjih. Spolno dozorijo pri starosti 40 dni in masi 110 do 150 g.


Udomačena prepelica

Pri gradnji objektov za rejo je nujna dobra toplotna izolacija. Kletke za prepeličjo družino, ki zajema enega samca in 2 do 5 samic, bi morale meriti 40 x 25 x 25 cm. Za večjo družino prepelic, ki šteje 25 živali, pa potrebujemo kletke z merami 70 x 70 x 30 cm. Pravilna prehrana je temelj kakovostne reje in dobre nesnosti. Prepelice lahko krmimo z industrijskimi krmnimi mešanicami, ki vsebujejo 24 do 26 % surovih beljakovin, lahko pa krmo pripravljamo tudi doma. Če v trgovinah ne najdemo krme za prepelice, mladiče v prvem tednu življenja lahko krmimo s starterjem za purane z dodatkom trdo kuhanega rumenjaka, pozneje pa lahko dobijo celo trdo kuhano kokošje jajce. Priporočljivo jim je v hrano dodajati pivski kvas, ki je odličen vir vitaminov B-kompleksa. Od petega dneva starosti jim dodajamo sesekljano zelenjavo. Krma za odrasle prepelice naj vsebuje žita, dodatek lucerne in zadosti svežih zelenih trav. Potrebujejo pesek za prhanje, ter drobne kamenčke in pepel iz katerih pridobijo kalcij za jajčno lupino. Prepelice se v ekološkem sadjarstvu uspešno uporabljajo za borbo proti škodljivcem, saj pridno obirajo drobne žuželke in plevel. Pri tem jih je seveda potrebno z mrežami zaščititi pred kunami, lisicami in ostalimi zvermi.


Prepelice so ptice z najbolj intenzivno prebavo, hitro rastejo in so visoko proizvodne živali, zato so tudi njihove potrebe po beljakovinah, vitaminih in rudninah večje kot pri drugih vrstah ptic.

Jajca kokoši in prepelic

Prepelice so zelo občutljive na temperaturo, zato je pravilen temperaturni režim ključen za uspešno rejo. V prvih dveh do treh dneh življenja potrebujejo temperaturo 36 do 37 ˚C, nato se temperatura okolice do prvega tedna starosti postopoma znižuje do 35 ˚C. Vsak naslednji teden je potrebno temperaturo nižati za 3 do 4 ˚C, dokler na koncu petega tedna ne pridemo na 19 do 22 ˚C. Na tej temperaturi nadaljujemo z rejo. Relativna vlažnost ni tako pomembna za rejo prepelic in se lahko giblje od 45 do 70 odstotkov. Oplojena jajca valimo v inkubatorjih, spol mladičev pa je možno določiti že prvi dan na osnovi prisotnosti zakrnelega moškega spolnega organa. Po sami zunanjosti se spol lahko določi od tretjega tedna življenja dalje. Samci so po vratu in prsih temnejši (barva cimeta po podbradku in nad očmi). Ko spolno dozorijo, so zelo agresivni in teritorialni. Samice so po prsih in vratu svetlejše barve in zanje je značilna rdečkasta pigmentacija perja. Večje so in težje od samcev. Prepelice so ptice, ki najmanj zbolevajo, saj je njihova telesna temperatura v povprečju kar za 2 ˚C višja.


To seveda ne pomeni, da ne morejo zboleti, zato je za zdravo rejo potrebno upoštevati tudi naslednja pravila:

  • V družini naj bodo skupaj samo prepelice iste starosti.

  • Upoštevajte temperaturni režim.

  • Krmite jih ločeno od ostale domače perutnine.

  • Bivališča je potrebno redno čistiti in razkuževati.

  • Pitna voda mora biti čista.

  • Hrana mora biti kakovostna in ustrezno sestavljena.

  • Živali ne smejo biti pod stresom.


Mladič prepelice

Prepelice lahko zbolijo za klamidiozo, kolibacilozo, aspergilozo, lahko jih napadejo notranji in zunanji zajedavci ipd. Če opazite, da so se posamezne živali ločile od skupine, da so dremave, nasršene, upočasnjene ali neješče, takoj poiščite pomoč veterinarja. Vrnimo se k prednostim reje prepelic. Prepeličje meso vsebuje optimalno količino beljakovin, maščob, rudnin in vitaminov. Je lahko prebavljivo, zato se priporoča ljudem z obolenji prebavil, športnikom, doječim mamicam, kroničnim bolnikom, bolehnim otrokom … Še posebej je priporočljivo ljudem, ki trpijo za anemijo, diabetesom, aritmijo, obolenji ščitnice … Prepeličje meso velja za najbolj varno v prehrani in je izredno koristno živilo, s katerim lahko preprečimo razvoj nekaterih bolezni. Tudi za ljudi, ki hujšajo, je odlična izbira. Vse našteto velja tudi za prepeličja jajca. Ta bi se vsekakor morala pogosteje znajti na naših jedilnikih.


Zora Kočukovič, dr. vet. med.


1,245 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page